Een verzameling van projecten waarbij het doel was om anderen iets te leren of uit te leggen. Elk van deze projecten was niet alleen leuk voor het beoogde publiek, ook voor mijzelf waren het leerzame ervaringen.
De Faere
"Elk jaar komen de vertegenwoordigers van de Fae culturen, rassen en subrassen bij elkaar voor de viering van de vier seizoenen. Een onderdompeling in een sprookjesachtige LARP setting en een weekend vol rollenspel, onderlinge wedstrijden en workshops door deelnemers zelf."
De workshop "Bezige bijen hoek" is een knutselhoek voor kinderen en volwassenen, met instructie kaarten voor knutselprojecten, die ook ingekleurd kunnen worden.
Dromenvanger maken
Bleek teveel stappen en niet geschikt voor een A4 instructieblad.
Toverstokjes van natuur
Deze waren ook de basis van de ansichtkaarten.
Natuurweven
Getest door mijn zesjarige, het werkt.
Letters van stok en draad
Allemaal bij elkaar
Show your face
Mijn dochter vroeg mij om een pop te maken die op mij leek, zodat ze die 's nachts bij zich kon houden, omdat ze zich dan niet zo alleen voelt op haar kamer.
Natuurlijk doe ik dat.
Ssstt.. Mini Mettie slaapt al...
Ze heeft twee gezichten gekregen, de ene slaapt en het andere is wakker. Door de haren over het hoofd naar achter te vouwen, komt het andere gezicht tevoorschijn.
Mini Mettie (of Mime) heeft recent wel nog een operatie ondergaan, waarbij haar nek is ingekort, om het hoofd minder wiebelig te maken. Daarna heeft ze haar blauwe vriendin nagedaan en ook een stel vleugels ontvangen.
Een fee op bezoek
Broerlief wilde er natuurlijk ook eentje, maar mijn lichtroze wol was op. Gelukkig had ik nog zat andere kleuren en heeft hij zijn lievelingskleur uitgekozen: Blauw. Ze werd vernoemt naar zijn zus Haelin, omdat hij haar altijd mist als ze op school is, en heet nu Little Lin, afgekort naar Lili.
Dit keer wilde ik dat het hoofd minder wiebelig zou zijn en besloot ik ijzerdraad toe te voegen tijdens het haken.
De vormen van de pop kwamen er wat apart uit, zoals de lengte van de armen en de vorm van het lichaam. Hierdoor kwam ik op het idee om vleugels toe te voegen en er een fee van te maken.
De triarchie compleet
Nadat broerlief er eentje had gekregen in zijn favoriete kleur (ondanks dat de stijl uiteindelijk niet echt zijn ding was), wilde zijn zus er ook eentje in haar favorriete kleur: Paars. Het lukte alleen niet om een leuke speling te maken op Finians naam, dus ze gaat nog naamloos door het leven.
Bij deze pop heb ik meer zorg besteed aan het maken van een ijzerdraad skelet, door het vooraf volledig te maken, met de juiste afmetingen, en daarna pas te beginnen aan het haken. Door het omwikkelen zijn de ledematen wel iets dikker uitgevallen dan de bedoeling was. Maar ze is niet minder lief.
Talk the talk, walk the walk
Een project van mijn opleiding Grafisch vormgeven aan de Mediacollege Amsterdam, waarbij de opdracht was een kinderboekje maken. Ik koos voor een concept waarbij je met een kind kan bespreken wat je kan doen als je in de winkel iets niet kan vinden. Iets wat mijn moeder mij als kind altijd op het hart drukte: Gewoon aan iemand vragen.
Het proces
Toendertijd heb ik ervoor gekozen om de grafische typografie eruit te halen, omdat ik het toch te bont en te extreem vond. Nu, zeven jaar later, denk ik dat de typografie erbij had moeten blijven, omdat het daardoor lekker knalt en de emotie er (soms letterlijk) van af druipt. Het is jammer dat ik dat toen niet durfde en het is tijd om dit boekje een make over te geven.
Voorbereidend werk
Het verhaal
Cut to the Chase
Op de pagina "Talk to me" is te zien dat ik een eigen taal heb bedacht. Deze taal is opzettelijk zo eenvoudig mogelijk gehouden, zodat het makkelijk te leren is.
Na vragen van geïinteresseerden, ben ik begonnen met de uitspraak en grammatica uit te schrijven in een document. Vervolgens heb ik dit uitgewerkt tot een (bijna) volwaardig lesboek, inclusief oefeningen en staat er ook een middeleeuwse vormgeving op de planning.
De inhoud
Het was heerlijk om weer eens met grafisch vormgeven bezig te zijn. Het omzetten van de kennis in mijn hoofd naar begrijpelijke uitleg was soms een uitdaging, maar ik deed het met plezier. Het hielp dat ik een groepje mensen had aan wie ik feedback kon vragen over de lay-out, indeling en schrijfwerk.
Het is nog niet af en waarschijnlijk zal het ook altijd blijven groeien.
Omdat dit ook op LARPs gebruikt word, leek het me handig om een versie te hebben die in het spel te gebruiken is. Ik heb veel gespeeld met mogelijke randen, want het moest de juiste uitstraling hebben, maar tegelijk wel overzichtelijk en leesbaar blijven. Dat laatste is vaak niet het geval bij middeleeuwse boeken, dus dat bleek nog behoorlijk lastig te combineren te zijn.
Het proces
Van document met excel sheet, naar modern lesboek, naar middeleeuws lesboek.
Huidige staat van de middeleeuwse versie
In de middeleeuwen was zwart de meest voorkomende kleur voor inkt, dit werd gemaakt van eikengal. Later kwam daar ook rood bij, gefabriceerd uit lood, en in de luxe boeken ook blauw, gemaakt van vergruizelde lapis lazuli.