Een verzameling van projecten waarbij het doel was om anderen iets te leren of uit te leggen. Elk van deze projecten was niet alleen leuk voor het beoogde publiek, ook voor mijzelf waren het leerzame ervaringen.

De Faere


"Elk jaar komen de vertegenwoordigers van de Fae culturen, rassen en subrassen bij elkaar voor de viering van de vier seizoenen. Een onderdompeling in een sprookjesachtige LARP setting en een weekend vol rollenspel, onderlinge wedstrijden en workshops door deelnemers zelf."

De workshop "Bezige bijen hoek" is een knutselhoek voor kinderen en volwassenen, met instructie kaarten voor knutselprojecten, die ook ingekleurd kunnen worden.

Dromenvanger maken

Bleek teveel stappen en niet geschikt voor een A4 instructieblad.

Toverstokjes van natuur

Deze waren ook de basis van de ansichtkaarten.

Natuurweven

Getest door mijn zesjarige, het werkt.

Letters van stok en draad

Allemaal bij elkaar

Talk the talk, walk the walk


Een project van mijn opleiding Grafisch vormgeven aan de Mediacollege Amsterdam, waarbij de opdracht was een kinderboekje maken. Ik koos voor een concept waarbij je met een kind kan bespreken wat je kan doen als je in de winkel iets niet kan vinden. Iets wat mijn moeder mij als kind altijd op het hart drukte: Gewoon aan iemand vragen.

Het proces

Toendertijd heb ik ervoor gekozen om de grafische typografie eruit te halen, omdat ik het toch te bont en te extreem vond. Nu, zeven jaar later, denk ik dat de typografie erbij had moeten blijven, omdat het daardoor lekker knalt en de emotie er (soms letterlijk) van af druipt. Het is jammer dat ik dat toen niet durfde en het is tijd om dit boekje een make over te geven.

Voorbereidend werk

Het verhaal

Cut to the Chase


Op de pagina "Talk to me" is te zien dat ik een eigen taal heb bedacht. Deze taal is opzettelijk zo eenvoudig mogelijk gehouden, zodat het makkelijk te leren is.

Na vragen van geïinteresseerden, ben ik begonnen met de uitspraak en grammatica uit te schrijven in een document. Vervolgens heb ik dit uitgewerkt tot een (bijna) volwaardig lesboek, inclusief oefeningen en staat er ook een middeleeuwse vormgeving op de planning.

Eerdere versie van de omslag.

De inhoud

Het was heerlijk om weer eens met grafisch vormgeven bezig te zijn. Het omzetten van de kennis in mijn hoofd naar begrijpelijke uitleg was soms een uitdaging, maar ik deed het met plezier. Het hielp dat ik een groepje mensen had aan wie ik feedback kon vragen over de lay-out, indeling en schrijfwerk.

 

Het is nog niet af en waarschijnlijk zal het ook altijd blijven groeien. 

Omdat dit ook op LARPs gebruikt word, leek het me handig om een versie te hebben die in het spel te gebruiken is. Ik heb veel gespeeld met mogelijke randen, want het moest de juiste uitstraling hebben, maar tegelijk wel overzichtelijk en leesbaar blijven. Dat laatste is vaak niet het geval bij middeleeuwse boeken, dus dat bleek nog behoorlijk lastig te combineren te zijn.

Middeleeuwse inspiratie

Verschillende opties voor de randversiering

Het proces

Van document met excel sheet, naar modern lesboek, naar middeleeuws lesboek.

Het Bêdjaans staat tegenwoordig ook op de website van de LARP organisatie Wakikasa.

Huidige staat van de middeleeuwse versie

In de middeleeuwen was zwart de meest voorkomende kleur voor inkt, dit werd gemaakt van eikengal. Later kwam daar ook rood bij, gefabriceerd uit lood, en in de luxe boeken ook blauw, gemaakt van vergruizelde lapis lazuli.