LARP in het kort.

LARP staat voor Life Action Roleplay. Het is een soort combinatie van Dungeons & Dragons en improvisatie theater (als je niet bekend bent met D&D dan is de uitleg wat langer, zie hieronder). Bij D&D zit je aan een tafel, verteld wat je wil dat je personage doet en je gooit een dobbelsteen om te zien of het lukt. Bij LARP trekken wij ook een kostuum aan en spelen daadwerkelijk uit wat onze personages doen. Dit doen we via LARP verenigingen of organisaties op een externe gehuurde locatie met 20 tot soms wel 500 deelnemers. 

 

Op een LARP zijn er kort gezegd drie groepen.

De spelleiders. Zij maken van te voren alle plannen. Ze bedenken een rode lijn voor het verhaal, maken puzzels, zorgen dat er kostuums zijn voor de figuranten en tijdens het weekend doen ze niet mee aan het uitspelen, maar kijken toe en geven informatie of beschrijvingen waar nodig.

 

De figuranten. Zij krijgen voor het weekend het plotboek (de uitgeschreven rode lijn en andere plannen) en horen welke rollen ze mogen spelen. Op het weekend worden ze aangestuurd door de spelleiders en spelen ze meerdere personages om het verhaal op gang te brengen.

 

De spelers. Zij bedenken van te voren een volledig eigen personage, schrijven een achtergrond erbij, kiezen vaardigheiden en stellen een kostuum samen dat daarbij past. Spelers weten niet wat er gaat gebeuren, ze reageren op de situatie zoals past bij hun personage, proberen oplossingen te bedenken en hebben wellicht hun eigen doelen die ze willen bereiken.