Workshop voor Gevorderde naaiers


De planning

Dag 1

Tijdens de eerste middag gaan we kennismaken met elkaar en en samen kiezen welke kostuumonderdelen iedereen wil maken. Er kan gekozen worden uit drie categorieën:

  • Basis: een jurk of tuniek
  • Gordel: Ceintuur of schort
  • Drapering: Kaproen, mantel of tabard

 

Ook kiezen we de stoffen en gaan we alle patronen knippen. Als er tijd is dan kan je ook alvast het eerste onderdeel spelden, zodat we volgende keer gelijk kunnen beginnen met naaien.

Dag 2

Vandaag beginnen we met het daadwerkelijke naaiwerk. We doen als eerste het gordel onderdeel. Dit kan in een middag al klaar zijn en hopelijk eindigen we dan deze dag met een voldaan gevoel.

 

Als er tijd over is dan kan je al een begin maken aan het basisonderdeel.

Dag 3

Vandaag beginnen we met het grootste onderdeel, de jurk of tuniek. Dit vereist veel naaiwerk en zal niet in een middag af zijn.

Dag 4

We gaan verder met het basis onderdeel. Het plan is om dit deze middag af te krijgen, zodat we op de laatste dag het drapering onderdeel kunnen maken. Mocht dit niet lukken, geen zorgen, je mag de stof en de uitleg voor het drapering onderdeel mee naar huis nemen. Dan kan je het in je eigen tijd alsnog afmaken, maar ook met alleen een basis en gordel heb je al een prima kostuum.

Dag 5

Als als jouw onderdelen klaar waren, dan kan je vandaag het draperingsonderdeel gaan maken. Deze onderdelen zijn niet ingewikkeld, alleen zijn er lange stukken om te naaien, maar als het goed is dan ben je daar nu redelijk bedreven in.

Mocht het niet gelukt zijn om het basisonderdeel af te maken, dan doen we dat vandaag en kan je de resterende tijd opvullen met het maken van een buidel, wat aanzienlijk minder tijd kost, maar ook een hele mooie toevoeging aan je kostuum kan vormen.